Czemu tak ciężko jest nam wyeliminować słodycze z naszej diety?
Czemu tak ciężko jest
nam wyeliminować słodycze z naszej diety? Problem ze słodyczami
jest taki, że zjadając nawet małego batona czy kawałek czekolady,
spożywamy duże ilości cukru, a tym samym setki kalorii, które
ciężko później spalić nawet po kilko godzinowych ćwiczeniach na
siłowni.
Jak to jest że możemy zrezygnować z boczku czy tłustej
karkówki i nawet przy tym nie zapłakać, a stojąc przy ladzie w
sklepie nie możemy sobie odmówić małego batonika? Czy można żyć
bez słodyczy?
Cukier w słodyczach – poznaj swojego wroga by poznać jego słabe strony!
Co
to są cukry, cukier, węglowodany. Termin „węglowodany” może
być stosowany zamiennie z terminem „cukry”. Węglowodany dzielą
się na monosacharydy (cukry proste), disacharydy (dwucukry),
polisacharydy (wielocukry). Monosacharydy tworzą disacharydy i
polisacharydy, gdzie disacharydy to dwie cząsteczki cukru prostego,
a polisacharydy mogą zawierać w swojej strukturze wiele cząsteczek
monosacharydów tworząc łańcuch polisacharydowy.
Przykładem
cukrów prostych są: glukoza, fruktoza, ryboza. Dwucukry to np.:
sacharoza, celobioza, maltoza. Wielocukry to np.: skrobia, celuloza,
błonnik (chodź nie jest to typowy polisacharyd gdyż w swojej
strukturze zawiera inne cząsteczki niecukrowe). Znajomość tych
podstawowych informacji, pomoże Ci kontrolować co jesz i może
okazać się niezbędna by pozbyć się brzucha!!!
Monosacharydy
mogą być niemalże od razu wykorzystane jako energia dla organizmu.
Trawienie disacharydów dokonywane jest już w jamie ustnej. Tak więc
mono i di-cukry są nośnikiem energii która wykorzystywana jest
niemal natychmiast. Trawienie wielocukrów trwa o wiele dłużej.
Gdzie jest haczyk?
Cukier
jaki codziennie używamy by słodzić napoje, jaki jest w słodyczach,
to sacharoza. Sacharoza jest jak już wspomnieliśmy dwucukrem, w
którego skład wchodzi D-fruktoza i D-glukoza. W dzisiejszych
czasach sacharoza jest dodawana niemalże do większości produktów
spożywczych. Większość przetworzonych produktów spożywczych
zawiera sacharozę. Stężenia cukru są więc nienaturalne, obecne w
większych ilościach w produktach przetworzonych. Podczas trawienia
sacharoza hydrolizuje (rozpada się) na fruktozę i glukozę. Ale
czemu duże stężenia cukru takie jak w słodyczach są zgubne?
- Grelina (tzw. „hormon głodu”), produkowany przez komórki żołądka informuje nasz mózg że jesteśmy głodni. Gdy spożywamy pokarm hamujemy wydzielanie greliny. Nie dzieje się tak pod wpływem fruktozy!!! Fruktoza, mimo że jest nośnikiem kalorii, nie będzie sprawiać że czujesz się syty. To powoduje, że mimo iż zjadłeś, będziesz jadł dalej. Spożywanie mono i disacharydów sprawia że łatwiej jest nam przekroczyć dzienną dawkę na kalorie.
- Cukier uzależnia! Podczas trawienia cukru uaktywnia się wydzielanie endorfiny (hormonu szczęścia). Endorfiny są substancjami które są pochodne do opioidów które wchodzą w skład morfiny i opium. Gdybyśmy zaczęli jeść słodycze codziennie, związki opiumowe które się podczas ich trawienia wydzielają, mogą doprowadzić do takiego samego uzależnienia jak morfina! Powiem szczerze, miałem swoim życiu takie okresy, że nawet po sytym obiedzie miałem ochotę na „coś słodkiego”. Są to fakty udowodnione naukowo. Wystarczy posłuchać (w języku angielskim) wykłady profesora Roberta Lusting'a z Uniwersytetu w Kalifornii.
- Fruktoza może powodować zaburzenia w uczuciu głodu. Prócz greliny nasze podwzgórze reguluje działanie innych hormonów, takich jak leptyna i insulina. Leptyna jest kolejnym hormonem który pośredniczy w wysyłaniu wiadomości do naszego mózgu że jesteśmy najedzeni.
- Jedzenie w nadmiarze cukru powoduje nadprodukcje insuliny. Insulina pośredniczy w tworzeniu i utrzymywaniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Kiedy Twój cukier we krwi spada, nad-produkowana insulina sprawia, że chcesz więcej cukru. Sytuacja się powtarza. W konsekwencji, może to doprowadzić do insulinooporności.
Uzależnienie od słodyczy - jak się od nich odzwyczaić?
To
nie mrzonki. Od słodyczy można się uzależnić. Ale jak się od
nich odzwyczaić? Natura uzależnienia, nawet drobnego, może leżeć
zarówno w naszej psychice jak i na poziomie hormonalnym. Tak też
podejście do problemu i jego rozwiązania trzeba wziąć na dwojaki
sposób.
Zmiany
dietetyczne
- Zwiększ spożycie białka.
Często nasz organizm sprawia że czujemy że musimy zjeść coś
słodkiego gdy tak naprawdę potrzebuje białka. Spożycie posiłku
wysokobiałkowego takiego jak jajecznica albo schabowego może
zahamować Twoją chęć spożycia „czegoś słodkiego”. Gdy to
nie pomaga, spróbuj innego ze sposobów jakie przedstawię.
- Zmień swoje przyzwyczajenia żywieniowe.
Jest
kilka sposobów na to. Pomyśl na tym by odżywiać się zdrowo. Jedz
świeże produkty, unikaj przetworzonych. Generalnie powinieneś:
- jeść więcej białka i tłuszczy, które sprawią że jesteś syty przez dłuższy czas.
- jeść częściej, ale mniej. Sprawi to że Twój poziom cukru we krwi będzie stabilny, a tym samym nie będziesz szukał szybkich „strzałów” cukru by dostarczyć energii dla organizmu. Jedz regularnie, nie unikaj posiłków w ciągu dnia, a w szczególności śniadania.
- spożywać suplementy w postaci tabletek multiwitaminowych. Niektóre witaminy i minerały pomagają utrzymać poziom cukru na stałym poziomie.
- Zacznij czytać oznaczenia na produktach.
W
dzisiejszych czasach cukier obecny jest niemalże w każdych
produktach. Szczególnie przetworzonych produktach. Zwróć uwagę na
proporcje między węglowodanami, a cukrem. Będąc w restauracji
wiedz, że cukier jest dodawane niemalże do każdych sosów.
- Nie doprowadźmy do niedocukrzenia (hipoglikemii).
Aby
nie przesadzić z naszym „odcukrzaniem” organizmu, wystarczy
zachować pewne zasady. Należy wyeliminować cukier z naszego
śniadania i nie spożywać cukru (w zależności o której wstajesz)
do około godziny 3 po południu. Wczesne jedzenie słodyczy
powoduje, że mamy na nie ochotę cały dzień.
Po
3 możemy zjeść „coś słodkiego” ale w postaci owoców lub
batoników owsianych. Lepiej jest pobierać cukier z naturalnych
produktów niż przetworzonych, które są sztucznie słodzone.
Nigdy,
ale to nigdy nie spożywaj słodzików. Nie odzwyczaisz się od cukru
oszukując organizm słodzikami. Słodziki mogą rozregulować
działanie insuliny w Twoim ciele.
Jeżeli
już masz silną chęć na coś słodkiego, zjedz owoce lub użyj
gumy do żucia. Wielu osobom pomaga spożywanie czegoś kwaśnego
albo gorzkiego, gdy są na „głodzie cukierkowym”.
Jak
przestać myśleć o cukierkach
- Trzymaj się z dala od pokus
Przejrzyj swoją całą lodówkę i szafki kuchenne w poszukiwaniu
słodyczy i produktów o wysokiej zawartości cukru. Wyjmij je i
wyrzuć do kosza. Idąc na zakupy miej świadomość tego co kupujesz
i zanim jeszcze wyjdziesz z domu postanów sobie, że nie będziesz
kupować „zakazanych” produktów.
Gdy wpadniesz na pomysł by zjeść deser, wyjdź na spacer co
powinno stłumić Twój zapał. Jeżeli to nie pomoże to opłukaj
usta płynem do płukania ust lub umyj zęby. Smak pasty do zębów
gryzie się ze smakiem deserów i tym samym obniża chęć ich
kosztowania.
Gdy czujesz że nie możesz już wytrzymać i musisz pofolgować ze
słodyczami, zabezpiecz się i kup zioło albo jego preparat o
nazwie Gymnema Sylvestre. Jego działanie polega na tym, że zwiększa
się wydzielanie insuliny, poprawia się wykorzystanie przez organizm
glukozy, spowalnia ona uwalnianie cukru do krwi, a w rezultacie
obniża się chęć na spożycie węglowodanów. Dodatkowym atutem
jest to, że blokuje ona częściowo odczuwanie smaku gorzkiego i
słodkiego.
- Rozprosz swoją uwagę
By skutecznie odstawić słodycze, należy odciągnąć swoją uwagę
od nich. Nie siedź samotnie, pooglądaj ciekawy film albo telewizję,
poczytaj książkę, jeżeli grasz na gitarze albo innym
instrumencie, pograj na nim. Rób wszystko żeby „mieć co robić”.
Staraj się nie myśleć o swoich pokusach.
A co z cukrem w owocach?
Jest takie powiedzenie: „Gdy bóg tworzył truciznę, opakował je
w antidotum”. Naturalne produkty które zawierają fruktozę
posiadają również błonnik. Zwykle im więcej fruktozy, tym więcej
błonnika. Kostka cukru nie zawiera nawet odrobiny błonnika.
Jedynym wyjątkiem naturalnego produktu o wysokiej zawartości cukru
jest miód – chroniony przed nami przez pszczoły. Prócz błonnika
mamy też bogactwo witamin i minerałów które idą ze spożycia
owoców. Dlatego naturalne jest lepsze.
Błonnik ma tu kluczowe znaczenie gdy spożywamy go w bogatych w
fruktozę owocach i warzywach. Błonnik pomaga w regulacji insuliny
co sprawia że leptyna zaczyna działać we właściwy sposób.
Błonnik sprawia że czujemy się szybciej syci, bo nas zapycha.
Pobudza on również perystaltykę jelit przez co proces trawienia
odbywa się w szybszym tempie. Hamuje on również wchłanianie
niektórych wolnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy, co w
rezultacie hamuje działanie insuliny. A jak wiemy im wyższy poziom
insuliny we krwi, tym większa chęć na spożycie słodyczy.
Podsumowanie
Jedno jest pewne... jedząc produkty naturalne nie zaszkodzimy
swojemu organizmowi poprzez przedawkowanie cukru. Czy jest możliwym
odzwyczaić się od słodyczy? Zdecydowanie tak. Potrzebujemy tyle
węglowodanów ile jest w produktach, w naturalnej postaci. Podążaj
za naturą. To co jemy powinno mieć w sobie naturalny błonnik.
Traktuj słodycze jako nagroda którą dostajesz na wyjątkową
okazję. Od czasu do czasu, nic w małych ilościach, nikomu nie
zaszkodziło. Cukier nie jest toksyną. Może działać toksycznie
gdy jego spożycie wymknie się nam spod kontroli przez okres
dłuższego czasu.
Nie przytyjesz od jednego batonika. By mieć smukłą sylwetkę i
płaski brzuch, bez fałdki tłuszczu zwracaj uwagę to co jesz na
rozważając dłuższy czas. Miej umiarkowanie z cukrem, a wraz z
odpowiednimi ćwiczeniami i zdrowym trybem życia, będzie Ci łatwo
pozbyć się tłuszczu i boczków w talii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz