poniedziałek, 12 maja 2014

Cukier - sprawca złogów tłuszczu na brzuchu i boczkach.

 Czemu tak ciężko jest nam wyeliminować słodycze z naszej diety?


Czemu tak ciężko jest nam wyeliminować słodycze z naszej diety? Problem ze słodyczami jest taki, że zjadając nawet małego batona czy kawałek czekolady, spożywamy duże ilości cukru, a tym samym setki kalorii, które ciężko później spalić nawet po kilko godzinowych ćwiczeniach na siłowni. 

Jak to jest że możemy zrezygnować z boczku czy tłustej karkówki i nawet przy tym nie zapłakać, a stojąc przy ladzie w sklepie nie możemy sobie odmówić małego batonika? Czy można żyć bez słodyczy?

Cukier w słodyczach – poznaj swojego wroga by poznać jego słabe strony!


Co to są cukry, cukier, węglowodany. Termin „węglowodany” może być stosowany zamiennie z terminem „cukry”. Węglowodany dzielą się na monosacharydy (cukry proste), disacharydy (dwucukry), polisacharydy (wielocukry). Monosacharydy tworzą disacharydy i polisacharydy, gdzie disacharydy to dwie cząsteczki cukru prostego, a polisacharydy mogą zawierać w swojej strukturze wiele cząsteczek monosacharydów tworząc łańcuch polisacharydowy.

Przykładem cukrów prostych są: glukoza, fruktoza, ryboza. Dwucukry to np.: sacharoza, celobioza, maltoza. Wielocukry to np.: skrobia, celuloza, błonnik (chodź nie jest to typowy polisacharyd gdyż w swojej strukturze zawiera inne cząsteczki niecukrowe). Znajomość tych podstawowych informacji, pomoże Ci kontrolować co jesz i może okazać się niezbędna by pozbyć się brzucha!!!

Monosacharydy mogą być niemalże od razu wykorzystane jako energia dla organizmu. Trawienie disacharydów dokonywane jest już w jamie ustnej. Tak więc mono i di-cukry są nośnikiem energii która wykorzystywana jest niemal natychmiast. Trawienie wielocukrów trwa o wiele dłużej.

Gdzie jest haczyk?


Cukier jaki codziennie używamy by słodzić napoje, jaki jest w słodyczach, to sacharoza. Sacharoza jest jak już wspomnieliśmy dwucukrem, w którego skład wchodzi D-fruktoza i D-glukoza. W dzisiejszych czasach sacharoza jest dodawana niemalże do większości produktów spożywczych. Większość przetworzonych produktów spożywczych zawiera sacharozę. Stężenia cukru są więc nienaturalne, obecne w większych ilościach w produktach przetworzonych. Podczas trawienia sacharoza hydrolizuje (rozpada się) na fruktozę i glukozę. Ale czemu duże stężenia cukru takie jak w słodyczach są zgubne?

  • Grelina (tzw. „hormon głodu”), produkowany przez komórki żołądka informuje nasz mózg że jesteśmy głodni. Gdy spożywamy pokarm hamujemy wydzielanie greliny. Nie dzieje się tak pod wpływem fruktozy!!! Fruktoza, mimo że jest nośnikiem kalorii, nie będzie sprawiać że czujesz się syty. To powoduje, że mimo iż zjadłeś, będziesz jadł dalej. Spożywanie mono i disacharydów sprawia że łatwiej jest nam przekroczyć dzienną dawkę na kalorie.
  • Cukier uzależnia! Podczas trawienia cukru uaktywnia się wydzielanie endorfiny (hormonu szczęścia). Endorfiny są substancjami które są pochodne do opioidów które wchodzą w skład morfiny i opium. Gdybyśmy zaczęli jeść słodycze codziennie, związki opiumowe które się podczas ich trawienia wydzielają, mogą doprowadzić do takiego samego uzależnienia jak morfina! Powiem szczerze, miałem swoim życiu takie okresy, że nawet po sytym obiedzie miałem ochotę na „coś słodkiego”. Są to fakty udowodnione naukowo. Wystarczy posłuchać (w języku angielskim) wykłady profesora Roberta Lusting'a z Uniwersytetu w Kalifornii.
  • Fruktoza może powodować zaburzenia w uczuciu głodu. Prócz greliny nasze podwzgórze reguluje działanie innych hormonów, takich jak leptyna i insulina. Leptyna jest kolejnym hormonem który pośredniczy w wysyłaniu wiadomości do naszego mózgu że jesteśmy najedzeni.
  • Jedzenie w nadmiarze cukru powoduje nadprodukcje insuliny. Insulina pośredniczy w tworzeniu i utrzymywaniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Kiedy Twój cukier we krwi spada, nad-produkowana insulina sprawia, że chcesz więcej cukru. Sytuacja się powtarza. W konsekwencji, może to doprowadzić do insulinooporności.



Uzależnienie od słodyczy - jak się od nich odzwyczaić?


To nie mrzonki. Od słodyczy można się uzależnić. Ale jak się od nich odzwyczaić? Natura uzależnienia, nawet drobnego, może leżeć zarówno w naszej psychice jak i na poziomie hormonalnym. Tak też podejście do problemu i jego rozwiązania trzeba wziąć na dwojaki sposób.

Zmiany dietetyczne

  1. Zwiększ spożycie białka.

Często nasz organizm sprawia że czujemy że musimy zjeść coś słodkiego gdy tak naprawdę potrzebuje białka. Spożycie posiłku wysokobiałkowego takiego jak jajecznica albo schabowego może zahamować Twoją chęć spożycia „czegoś słodkiego”. Gdy to nie pomaga, spróbuj innego ze sposobów jakie przedstawię.

  1. Zmień swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

Jest kilka sposobów na to. Pomyśl na tym by odżywiać się zdrowo. Jedz świeże produkty, unikaj przetworzonych. Generalnie powinieneś:
  • jeść więcej białka i tłuszczy, które sprawią że jesteś syty przez dłuższy czas.
  • jeść częściej, ale mniej. Sprawi to że Twój poziom cukru we krwi będzie stabilny, a tym samym nie będziesz szukał szybkich „strzałów” cukru by dostarczyć energii dla organizmu. Jedz regularnie, nie unikaj posiłków w ciągu dnia, a w szczególności śniadania.
  • spożywać suplementy w postaci tabletek multiwitaminowych. Niektóre witaminy i minerały pomagają utrzymać poziom cukru na stałym poziomie.

  1. Zacznij czytać oznaczenia na produktach.

W dzisiejszych czasach cukier obecny jest niemalże w każdych produktach. Szczególnie przetworzonych produktach. Zwróć uwagę na proporcje między węglowodanami, a cukrem. Będąc w restauracji wiedz, że cukier jest dodawane niemalże do każdych sosów.

  1. Nie doprowadźmy do niedocukrzenia (hipoglikemii).

Aby nie przesadzić z naszym „odcukrzaniem” organizmu, wystarczy zachować pewne zasady. Należy wyeliminować cukier z naszego śniadania i nie spożywać cukru (w zależności o której wstajesz) do około godziny 3 po południu. Wczesne jedzenie słodyczy powoduje, że mamy na nie ochotę cały dzień.

Po 3 możemy zjeść „coś słodkiego” ale w postaci owoców lub batoników owsianych. Lepiej jest pobierać cukier z naturalnych produktów niż przetworzonych, które są sztucznie słodzone.

Nigdy, ale to nigdy nie spożywaj słodzików. Nie odzwyczaisz się od cukru oszukując organizm słodzikami. Słodziki mogą rozregulować działanie insuliny w Twoim ciele.

Jeżeli już masz silną chęć na coś słodkiego, zjedz owoce lub użyj gumy do żucia. Wielu osobom pomaga spożywanie czegoś kwaśnego albo gorzkiego, gdy są na „głodzie cukierkowym”.


Jak przestać myśleć o cukierkach

  1. Trzymaj się z dala od pokus

Przejrzyj swoją całą lodówkę i szafki kuchenne w poszukiwaniu słodyczy i produktów o wysokiej zawartości cukru. Wyjmij je i wyrzuć do kosza. Idąc na zakupy miej świadomość tego co kupujesz i zanim jeszcze wyjdziesz z domu postanów sobie, że nie będziesz kupować „zakazanych” produktów.

Gdy wpadniesz na pomysł by zjeść deser, wyjdź na spacer co powinno stłumić Twój zapał. Jeżeli to nie pomoże to opłukaj usta płynem do płukania ust lub umyj zęby. Smak pasty do zębów gryzie się ze smakiem deserów i tym samym obniża chęć ich kosztowania.

Gdy czujesz że nie możesz już wytrzymać i musisz pofolgować ze słodyczami, zabezpiecz się i kup zioło albo jego preparat o nazwie Gymnema Sylvestre. Jego działanie polega na tym, że zwiększa się wydzielanie insuliny, poprawia się wykorzystanie przez organizm glukozy, spowalnia ona uwalnianie cukru do krwi, a w rezultacie obniża się chęć na spożycie węglowodanów. Dodatkowym atutem jest to, że blokuje ona częściowo odczuwanie smaku gorzkiego i słodkiego.

  1. Rozprosz swoją uwagę

By skutecznie odstawić słodycze, należy odciągnąć swoją uwagę od nich. Nie siedź samotnie, pooglądaj ciekawy film albo telewizję, poczytaj książkę, jeżeli grasz na gitarze albo innym instrumencie, pograj na nim. Rób wszystko żeby „mieć co robić”. Staraj się nie myśleć o swoich pokusach.


A co z cukrem w owocach?


Jest takie powiedzenie: „Gdy bóg tworzył truciznę, opakował je w antidotum”. Naturalne produkty które zawierają fruktozę posiadają również błonnik. Zwykle im więcej fruktozy, tym więcej błonnika. Kostka cukru nie zawiera nawet odrobiny błonnika.

Jedynym wyjątkiem naturalnego produktu o wysokiej zawartości cukru jest miód – chroniony przed nami przez pszczoły. Prócz błonnika mamy też bogactwo witamin i minerałów które idą ze spożycia owoców. Dlatego naturalne jest lepsze.

Błonnik ma tu kluczowe znaczenie gdy spożywamy go w bogatych w fruktozę owocach i warzywach. Błonnik pomaga w regulacji insuliny co sprawia że leptyna zaczyna działać we właściwy sposób. Błonnik sprawia że czujemy się szybciej syci, bo nas zapycha. Pobudza on również perystaltykę jelit przez co proces trawienia odbywa się w szybszym tempie. Hamuje on również wchłanianie niektórych wolnych kwasów tłuszczowych w okrężnicy, co w rezultacie hamuje działanie insuliny. A jak wiemy im wyższy poziom insuliny we krwi, tym większa chęć na spożycie słodyczy.


Podsumowanie



Jedno jest pewne... jedząc produkty naturalne nie zaszkodzimy swojemu organizmowi poprzez przedawkowanie cukru. Czy jest możliwym odzwyczaić się od słodyczy? Zdecydowanie tak. Potrzebujemy tyle węglowodanów ile jest w produktach, w naturalnej postaci. Podążaj za naturą. To co jemy powinno mieć w sobie naturalny błonnik.

Traktuj słodycze jako nagroda którą dostajesz na wyjątkową okazję. Od czasu do czasu, nic w małych ilościach, nikomu nie zaszkodziło. Cukier nie jest toksyną. Może działać toksycznie gdy jego spożycie wymknie się nam spod kontroli przez okres dłuższego czasu.


Nie przytyjesz od jednego batonika. By mieć smukłą sylwetkę i płaski brzuch, bez fałdki tłuszczu zwracaj uwagę to co jesz na rozważając dłuższy czas. Miej umiarkowanie z cukrem, a wraz z odpowiednimi ćwiczeniami i zdrowym trybem życia, będzie Ci łatwo pozbyć się tłuszczu i boczków w talii.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz